Het team

Daphne Huibers

Daphne Huibers

Psycholoog/Psychotherapeut BIG
Specialisatie Kind & Jeugd
EMDR-therapeut

Lid van de Vereniging van Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP), de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten (LVVP). 

Het is moeilijk om niet in cliché’s en zweverigheid te verzanden als ik probeer uit te leggen waarom ik dit werk zo graag doe. Toch een poging.

Ik hou van de levenskracht van kinderen en jongeren. Het ontroert me als ouders en kinderen na lange tijd weer echt in contact met elkaar komen. Ik word er zo blij van als ik zie hoe mensen zichzelf verbazen en boven zichzelf uitstijgen.

Mensen komen bij mij omdat ze iets willen veranderen in hun leven, in een fase dat ze niet op hun best zijn. Het moeilijkste wat er is. Dat maakt kwetsbaar en ik mag daarbij zijn. Daarom dus. Het mooiste vak van de wereld.

Opleiding

Na mijn VWO-eindexamen in Rotterdam en een paar maanden werken en reizen in Azië, vertrok ik naar Utrecht voor de opleiding HEAO-Communicatie. Direct na het behalen van mijn diploma, besloot ik mijn hart te volgen en startte met de studie Psychologie (afstudeerrichting Ontwikkelingspsychologie) aan de Universiteit Utrecht.

Mijn afstudeerscriptie ‘Risicofactoren voor de ontwikkeling van agressie’ werd genomineerd voor de Horizon Studieprijs en is in mei 2007 als boek uitgegeven bij SWP Publishers.

Een paar jaar later kreeg ik de opleiding tot psychotherapeut (specialisatie kind en jeugd) aangeboden waarmee ik mijn BIG-registratie behaalde.

Na deze opleiding volgde ik de EMDR-training waardoor ik nu ook EMDR-therapeut ben.

En aangezien je in dit vak nooit uitgeleerd bent, volgen er zeker meer trainingen en opleidingen in de toekomst.

Ervaring

Aansluitend aan mijn stage op de polikliniek Kinder- en Jeugdpsychiatrie en psychologie in het Erasmus MC-Sophia (voorheen: Sophia Kinderziekenhuis), kreeg ik daar eind 2004 een baan als psycholoog aangeboden. Nog altijd ben ik voor 20 uur per week aan het ziekenhuis verbonden.

De afgelopen elf jaar werkte ik vooral op de polikliniek in het team voor angst-, dwang- en stemmingsstoornissen, maar deed ook veel ervaring op met onder andere de behandeling van Anorexia Nervosa, aan autisme verwante stoornissen en in de adolescentenkliniek met het werken met gezinnen.

Behalve van psychische problemen, is er ook bijna altijd sprake van een lichamelijke ziekte of aandoening bij de kinderen die ik in het ziekenhuis zie. De problematiek is vaak hardnekkig en complex.

Nevenactiviteiten

Werken in een academische setting betekent ook regelmatig onderwijs geven, bijvoorbeeld aan studenten Geneeskunde. Dit doe ik met veel plezier. Als klein meisje wilde ik al ”juf’ worden en het onderwijs heeft nog altijd mijn hart. Recent ben ik bovendien betrokken geweest bij de ontwikkeling en uitvoering van de module ‘Treatment & Intervention‘ van de Masteropleiding Pedagogische Wetenschappen, Erasmus Universiteit.

Naast mijn werk ben ik sinds 2013 lid van de congrescommissie van de Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP) en daarmee medeverantwoordelijk voor het organiseren van het jaarlijkse congres van de vereniging.

Kinderpsycholoog Schiedam